V prípade otázok alebo spracovania cenovej ponuky, nás prosím kontaktujte cez náš formulár.

Ako nastriekať novú omietku na staré murivo.

Ak sa chystáte rekonštruovať svoj dom, ponúkame vám náš stručný návod ako nastriekať novú omietku na staré murivo a neurobiť zbytočnú chybu.

Staré omietky je dôležité najskôr skontrolovať v akom sú stave. Ak je omietka staršia cca viac ako 20 rokov môže dochádzať k oddeľovaniu od muriva. Pri starších omietkach často dochádza k nepríjemnému zápachu potuchnutia. Toto je spôsobené baktériami ktoré omietka obsahuje. Preto je dôležité zo zdravotného hľadiska, staré omietky osekať až po murivo. Keďže omietka obsahuje plesne a baktérie, je dôležité použiť pri jej odstraňovaní použiť dýchaciu masku s filtrom. Vhodný nástroj je vŕtačka s príklepom a širokým plochým sekáčom.

Po osekaní sa aplikujú na stenu 3 typy omietky:

  • Baumit VorSpritzer prednástrek, ktorý spevní murivo a pripraví podklad pre lepšiu priľnavosť omietky. Vrstva sa nanáša v hrúbke cca 2-4mm so zrnitosťou 1mm.
  • Baumit GrobPutz je druhá vrstva ktorá slúži ako vyplnenie nerovnosti a zrovnanie povrchu starého muriva. Táto omietka je určená na to aby sa mohla nanášať na väčšie hrúbky a viaceré vrstvy. Vrstva sa nanáša v hrúbke 10-20mm so zrnitosťou 1mm.
  • Baumit MPI25 je finálnou vrstvou ktorá sa nanáša tak ako na nové aj na staré murivo s podkladom GrobPutzu. Táto omietka nie je vhodná na viacnásobné nanášanie. Omietka je určená na finálne zahľadenie a dosiahnutie požadovaného jemného efektu štukovaj omietky. Vrstva sa nanáša v hrúbke 5-15mm so zrnitosťou 0,6mm.

Ďalšie články: